Pukeutuminen retkelle

Kerros kerrokselta

Putipuhdas

Seikkailija oppii pukeutumaan oikein talviretkelle. Tutustuu henkllökohtaisen hyvgienian hoitoo ja sen merkitykkseen retkiolosuhteissa.

Kerros kerrokselta:

Rooli: Auttaa suunnittelussa

Tehtävä: Ohjata ja opastaa

Ohje: Keskustelkaa siitä, minkälaisia erityisvaatimuksia talviretkeily asettaa pukeutumiselle. Mitä tuulen ja pakkasen yhteisvaikutus aiheuttaa? Mitä jos vaatteet kastuvat talvella? Mitä tehdä, jos palelee? Entä jos hikoilee? Käykää läpi kerrospukeutumista. Mitä hyötyä eri vaatekerroksista on?

Putipuhdas:

Rooli: Auttaa suunnittelussa

Tehtävä: Ohjata, opettaa ja auttaa seikkailijoita oivaltamaan itse

Ohje: Keskustelkaa kokouksessa siitä, mikä retkiolosuhteissa on erityisen haastavaa siisteydestä ja puhtaudesta huolehtimisessa. Mitä retkelle pitää ottaa mukaan? Miten varusteita huolletaan retken jälkeen?

Kerros kerrokselta:

Ohje: Toimii sammon ohjeiden mukaan.

Putipuhdas:

Ohje: Huolehtii, että jokainen seikkailija ymmärtää puhtaudesta huolehtimisen merkityksen ja osaa toimia retkellä.

Kerros kerrokselta -vinkit:

Tutustukaa eri materiaaleihin

Kastelkaa eri materiaaleja ja kokeilkaa, miltä ne tuntuvat märkinä. Miettikää, miten talvileirillä varusteet saa kuivattua. Arvioikaa erilaisia vaatteita ja materiaaleja ja niiden sopivuutta. Ohjeista vartionjohtajat tekemään erilaisia kokeita ja miettimään toimintatapoja vartion kanssa.

Lisätietoa pukeutumisesta löydätte Reppu-kirjan sivuilta 186-187.

Näytelmä

Jokaisen vartion tehtävänä on valmistaa pieni näytelmä tai muu esitys jostakin talvipukeutumiseen liittyvästä aiheesta (esim. kerrospukeutumisesta tai vaatteiden kastumisesta). Lopuksi vartiot esiintyvät muulle joukkueelle. Keskustelkaa vielä yhdessä siitä, mitä on opittu.

Putipuhdas-vinkit:

Tietokilpailu

Pitäkää aiheesta tietokilpailu: Jaa joukkue vaikka kahteen ryhmään ja anna molemmille ryhmille tehtäväksi laatia aiheeseen liittyviä tietokilpailukysymyksiä. Lopuksi ryhmät vetävät kisan toisessa ryhmässä olleille.

Käykää ainakin nämä läpi

Mitä hygieniatarvikkeita retkelle tarvitaan?
 • hammasharja
 • hammastahna
 • kampa tai harja
 • shampoo
 • saippua
 • pyyhe ja pefletti
 • deodorantti (aikanaan)

Muistakaa luontoystävällisyys shampoissa ja saippuoissa. Pesulle ei mennä järveen, vaan saippuat huuhdellaan saunassa tai rannan puolella.

Mistä muusta omasta ja yhteisestä retkellä tulee huolehtia?
 • keittoastiat
 • makuupussien tuuletus
 • ruoka-aineiden säilyttäminen
 • kämpän siivoaminen retken jälkeen
 • varusteista huolehtiminen kotona retken jälkeen, jotta ne ovat kunnossa seuraavalle retkelle lähdettäessä

Lisätietoa puhtaudesta huolehtimisesta löydätte Reppu-kirjan sivuilta 294-295.

Vinkkejä tuleville retkille

Retkellä jokainen on osan aikaa (osallistujien määrästä riippuen yksin tai pareittain) hygieniavastaavana tai osallistuu retkellä eri vastuualueiden hoitamiseen. Seikkailija voi olla keittiöapulainen, saunamajuri, siivousmestari, jätevastaava, tiskitaneli tai wc-ankka. Voitte myös pitää retkellä kirjaa siitä, että kaikki tarpeellinen tulee tehtyä.

Tarvikkeet:

 • erilaisia materiaaleja
 • tarvikkeita näytelmään

Linkkejä:

Kerros kerrokselta

Putipuhdas

Tiedätkö paremman vinkin aktiviteetin tekemiseen tai onko sinulla hyviä kuvia, ohjeita tai videoita aiheeseen liittyen? Olisiko sinulla muita kehittämisideoita tai korjauksia toimintavinkkeihin? Lähetä ne osoitteeseen seikkailija@toimintavinkit.fi

Maailma-taitomerkki

Etelä: Partiomaat

 

Vastaa