Ulkomaalaiset leikit ja partiolaulut

Maailma-taitomerkki (kohdat 3.-4.)

Seikkailija opettelee yhdessä ulkomaalaisia leikkejä/partiolauluja ja tutustuu erimaihin.

Hankkii ennakkoon leikki ohjeita ja laulujen sanoja. Miettii valmiiksi säestystä kokouksiin.

Johtaa leikin omalle vartiolle.

Intialainen piirileikki (Intia)

Leikkijät jaetaan ykkösiin ja kakkosiin. Ykköset muodostavat oman piirin, jonka ympärille kakkoset muodostavat toisen piirin. Piirit pyörivät eri suuntiin toinen myötäpäivään ja toinen vastapäivään. Johtajan viheltäessä tai taputtaessa käsiään haetaan oma pari toisesta piiristä mahdollisimman nopeasti ja istutaan käsistä kiinni pitäen maahan tai lattialle. Halutessa viimeinen pari voidaan pudottaa pelistä pois.

Kili kili pukki -leikki (Romania)
Tarvitaan noin 10 leikkijää. Lapset seisovat piirissä, yksi valitaan kilipukiksi. Lapset sanovat: ”kili, kilipukki, vanha vuohipukki! Kuinka monta sarvea pukilla on tallella?” Kilipukki kiertää piirin ulkopuolella. Lopun loputtua kilipukki pysähtyy kohdalla olevan lapsen taakse ja näyttää lapsen pään yläpuolella sormia yhdestä viiteen. Lapsen on arvattava sormien lukumäärä. Oikein arvattuaan hän pääsee kilipukiksi. Jos hän ei arvaa oikein sama kilipukki jatkaa.

Tätä leikkiä leikitään jo useimmissa päiväkodeissa joten se saattaa olla lapsille ennestään tuttu.

Laukka-askel-leikki (Romania)
Leikin aluksi muodostetaan leikkijöistä piiri. Piirissä pyöritään myötäpäivään ja liikutaan sivulaukka-askelin. Ollaan samalla piirissä vierustovereiden kanssa kyynärotteessa. Leikinvetäjä huutaa jonkun ruumiinosan esim. pää, olkapää, tai polvet. Silloin otetaan vieruskaveria kiinni siitä ruumiinosasta, jota kehotus koski ja laukataan vastapäivään. Näin toimitaan kunnes tulee uusi kehotus ja suunta on jälleen myötäpäivään. Piirin suunta vaihtuu aina uudesta kehotuksesta. Leikki voi jatkua kunnes kaikki mahdolliset ruumiinosat on keksitty tai toistellaan samoja ruumiinosia eri järjestyksessä.

Lepakko ja yöperhoset (Bat and Moths)
Leikkiin aluksi leikkijöistä valitaan valitaan yksi lepakko ja kolme yöperhosta. Lepakon silmät sidotaan. Muut leikkijät muodostavat käsikädessä piirin, jonka tehtävänä on rajata lepakon ja perhosten liikkuminen. Lepakko ja yöperhoset ovat piirin sisäpuolella. Lepakkoliikkuu piirissä ja huutaa välillä Bat!, johon yöperhosten on heti vastattava Moth!. myös yöperhonen liikkuu piirissä yrittää olla jäämättä kiinni lepakolle.  Äänen perusteella lepakko yrittää saada kiinni yhden perhosen, josta tulee uusi lepakko. Uudet perhoset valitaan piiristä. Piiri ei saa liikkua eikä äännellä turhaan, jotta lepakko kuulee yöperhosten vastaukset.

Numbers (Angola)
Tässä leikissä on yksi leikinjohtaja ja hän huutelee eri numeroita, ei kuitenkaan suurempia kuin leikkijöiden yhteismäärä. Leikkijöiden tehtävänä on muodostaa ryhmiä, joissa on numeroiden mukainen määrä henkilöitä.Kun leikinjohtaja huutaa numeron on leikkijöiden muodostettava numeron kokoisia ryhmiä.  Kun ryhmät on muodostettu, huutaa leikinjohtaja välittömästi seuraavan numeron.

Tanskalaiset kalat (Tanska) 
Leikkijät valitsevat itselleen parin ja piirtävät itselleen maahan pienen alueen asunnokseen. Kun kaikkien asunto on piirretty, parit ottavat toisiaan kädestä kiinni ja valitsevat jonkin kalan nimen esim silakat, ahvenet jne. ”Kalastajapari” eli kaksi leikkijää seisoo keskellä, marssii ympäriinsä ja luettelee kalojen nimiä. Kun jonkun parin nimi huudetaan, on sen juostava kalastajien taakse ja alettava marssia heidän perässään. Kun kalastajapari on maininnut kaikki muistamansa kalojen nimet, he huutavat ”merellä on myrsky!” Silloin kaikkien kalaparien on juostava minne tahansa tyhjään asuntoon. Se pari joka ei ehdi mihinkään asuntoon, joutuu kodittomaksi ja siitä tulee kalastajapari.

Partiolaulut
Laulakaa yhdessä erilaisia ulkomaalaisia partiolauluja.

Lisää leikkiohjeita löytyy mm. kirjasta Suuri leikkikirja- yli 2000 leikkiä, Olli Aulio. Gummerus.

Tarvikkeet:

  • tarvikkeet leikkeihin
  Linkkejä:

Tiedätkö paremman vinkin aktiviteetin tekemiseen tai onko sinulla hyviä kuvia, ohjeita tai videoita aiheeseen liittyen? Olisiko sinulla muita kehittämisideoita tai korjauksia toimintavinkkeihin? Lähetä ne osoitteeseen seikkailija@toimintavinkit.fi

Etelä: Teillä ja poluilla

 

Vastaa